İhracatta Fark Yaratanlar

Beneks, Ar-Ge merkezinde geliştirdiği su ve enerji tasarruflu ürünlerle hedef büyüttü.

Tekstil makineleri üreticisi Beneks Makine, cirosunun yüzde 5’lik kısmını Ar-Ge çalışmalarına ayırıyor. Ar-Ge uygulamalarına yönelttiği bu oran ile katma değeri yüksek inovatif ürünlere imkan yaratan şirket, global rekabette öne geçmeyi planlıyor. Beneks, 2021'de cirosunu yüzde 30 büyütmeyi hedefl eri arasına koydu.
 
KUMAŞ boyahanelerinde kullanılan apre ve kumaş hazırlama makinelerinin üretimini yapan Beneks Makine, imalat alanında otomasyon sürecini hızlandırarak hem iç hem de dış piyasada daha etkin olmayı hedefl iyor. Beneks Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Birben, 2021 yılı için cirolarını yüzde 30 artırmayı hedeflediklerine işaret ederek, “Ciro ve karlılığın müşteri memnuniyeti ile doğru orantılı olduğunu düşünüyoruz.
 
Bu bağlamda Ar-Ge departmanına büyük yatırımlar yapıyoruz. HT Eco Compact Kumaş Boyama Makinemiz kullanıcılara ciddi tasarrufl ar sağlıyor. Geliştirdiğimiz ürünün su ve enerji kullanım oranları minimum seviyede. Ayrıca kimyasal atık oranı da oldukça düşük” ifadelerini kullandı. Yapmış oldukları üretimlerin yüzde 75’ini ihraç ettiklerini anlatan Birben, 20 ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi.
 
 

“GÜNEY AMERİKA PAZARINDAN TALEP ALMAYA BAŞLADIK”

Firma olarak cirolarının önemli bir kısmının ihracattan elde edildiğine değinen Birben, “Son 4 yıllık dönemde çevre ülkelerde ciddi talepler almaya başladık. Sonrasında Pakistan, Bangladeş, Hindistan, Mısır, Endonezya, Özbekistan, Rusya gibi 20 ülkeye ihracat yaptık. 
Özellikle Güney Amerika pazarından da talepler almaya başladık. Ciromuzun yüzde 75’lik kısmı ihracattan oluşuyor” dedi. Firmaların sektörde sürdürülebilir bir ivme yakalaması için kalite, fiyat, rekabet ve teknoloji gibi konuları yakından takip etmesi gerektiğinin altını çizen Birben, “Yarının makinesini bugünden tasarlamamız gerekiyor. Firma olarak sektörden gelen talepler çerçevesinde ileriyi ön görerek üretim süreçlerini yeniden revize etmelisiniz. Rekabet edebilmek ve piyasada tutunmanın ön koşulu bahsettiğim bu unsurlardan geçiyor” diye konuştu.
 
 

KAPASİTEYİ İKİ KAT ARTIRDI

Diğer yandan 2020 yılında kapasite artışlarına gittiklerine işaret eden Birben, “Mevcutta 2 bin metrekare olan kapasitemizi 4 bin metrekareye çıkardık. 2021 yılında pazardan gelecek taleplere göre yeni yatırımları gündemimize almayı planlıyoruz” dedi.
Son yıllarda su tüketimi ve enerji tasarrufuna yönelik makinelerin imalatına ağırlık verdiklerine dikkati çeken Birben, “HT boyamalarda ve diğer makinelerde su ile birlikte enerji tasarrufu sağlayan üretimler yapıyoruz. Dolayısıyla teknolojinin gelişmesine bağlı olarak tasarruf alanında elde ettiğimiz girdiler de artıyor” şeklinde konuştu. 2020 yılının global salgın yılı olarak bütün sektörleri etkilediğini ifade eden Birben, “Yurtdışı pazarlarımızın durumunu güncel tutmak ve yeni pazarlar bulmak adına en önemli çalışmalar fuarlar ve yurt dışı seyahatler önemli bir yere sahip. 2020 yılında bu iki önemli kalemi istenildiği derece kullanamasak da Beneks Makine olarak hedefl erimizin büyük bir kısmını gerçekleştirdik” değerlendirmesinde bulundu.
 

İhracatta termin ve teslimde gecikme ile navlun sorunları yaşadık.

 
Diğer yandan 2020 yılında yapmış oldukları ihracatlarda öne çıkan sorunlardan bahseden Hüseyin Birben, “İş gücü kaybından kaynaklı termin gecikmeleri. Birçok ülkede sınır kapılarının kapanmasından dolayı teslimatlar da yaşanan gecikmeler. Nakliye alternatiflerinin azalmasına bağlı olarak yükselen navlun fiyatları sektörde öne çıkan başlıca sorunlar arasında yer alıyor” dedi. Tekstil makineleri sektörünün hem Türkiye hem de yurt dışında büyük bir pazara sahip olduğunu anlatan Birben, her geçen yıl sektörün güçlendiğini söyledi.